UVJETI ZA UPIS
U program osposobljavanja za obavljanje poslova sušitelja/ice voća i povrća mogu se upisati osobe sa najmanje:
- završenom osnovnom školom
- navršenih 15 godina
- liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova sušitelja/ice voća i povrća
ZNANJA I VJEŠTINE KOJE POLAZNIK DOBIVA ZAVRŠETKOM PROGRAMA
Sušenje voća i povrća provodi se u zatvorenim prostorima. Rad na pripremi plodova za sušenje iziskuje rad u pognutom položaju, rad sa hladnom i/ili vrućom vodom., oštrim predmetima. Također, prilikom postupka sušenja izloženi su utjecaju visoke temperature te postoji opasnost od opeklina.
Pojedinac će:
• Razlikovati morfološke karakteristike, svojstva i kvalitetu voća i povrća koje će se sušiti
• Izvršiti pripreme poslove za konzerviranje voća i povrća postupkom sušenja
• Razlikovati, odabrati i provoditi odgovarajuće postupke sušenja voća i povrća
• Osigurati sve higijenske uvjete u postupku sušenja voća i povrća
• Koristit uređaje i opremu u procesu sušenja voća i povrća na siguran način